Op Safari - Waar te beginnen?

Mei 2008. Eerst maar een kleine waarschuwing. Echte liefhebbers van rust en natuur zullen absoluut door Afrika getroffen worden. Niet zelden wordt er dan ook gesproken over de "Afrika koorts". Je komt er niet meer van los, en je wil eigenlijk nooit meer iets anders. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Het is (wordt) een vrij lang verhaal, maar ik denk zeker de moeite van het lezen waard. Op Safari gaan is toch iets dat je niet 'zomaar' doet en iedereen wil toch graag dat het een 'niet te vergeten herinnering' wordt.
Veel leesplezier.

Op safari gaan – Waar te beginnen?

Zoals eigenlijk iedereen tegenwoordig doet, zoek je eerst een Safari via het internet in plaats van een reisbureau te bezoeken. Dat hoeft geen probleem te zijn, zij het, dat het internet vol staat met reizen met aanbiedingen van “een 10-daagse safari, inclusief vlucht voor € 1.499”. Laat je niet verleiden door dit soort aanbiedingen. Waarschijnlijk rij je dan tien dagen in konvooi met een te grote groep luidruchtige toeristen in overvolle minibusjes. De karakterloze accommodatie laat zeker te wensen over, met weinig privacy, slechte bedden en bedenkelijke maaltijden. Je hebt één game-drive per dag van een ‘ranger’ die waarschijnlijk weer snel terug wil zijn en als je wat meer wilt, dan hangt daar een extra prijskaartje aan. Een safari is een zeer speciale en persoonlijke ervaring. De ongelofelijke variëteit aan wildlife en natuurschoon zou niet verpest moeten worden door een ellenlange checklist waarop elke ‘gezien’ dier wordt afgestreept door toeristen in volgepropte minibusjes, de inzittenden, veilig ingeblikt, hun hoofd uitstekend onder een opgekrikt dake als een deksel terwijl ze met een verveeld gezicht fantasieloze commentaar uitstoten over de prachtige fauna. Er zijn ook aandere mogelijkheden. Je wodr dan geconfronteerd met lodges die torenhoge prijzen vragen variërend van 400 tot wel 1000 Euro per persoon per nacht! Per persoon wel te verstaan! Natuurlijk word je dan in de watten gelegd en zal je niet veel te kort komen. Maar ook dan heb je geen absolute zekerheid veel wild te zien, al liggen deze lodges meestal wel in or naast wildrijke gebieden. Op safari gaan is geen grote dierentuin bezoeken. Een kundige en enthousiaste gids kan absoluut het verschil maken! Of je nu 150 of 1000 Euro per nacht betaalt, de kans dat je die gehoopte ‘kill’ ziet, is in beide gevallen even groot. Een leeuw of olifant kan niet zien hoeveel je betaalt per nacht.
Weer andere vragen die door je hoofd spelen zijn, “Waar ga ik dan heen, welk land en welk park bezoek ik, is het daar wel veilig, wanneer is de mooiste tijd om veel te zien, regent het dan of is het bloedheet, hoe kom ik van en naar de lodge(s), etc.”. Ook kan je je afvragen of je alles geheel verzorgd wil doen, of dat je toch liever zelfstandig en avontuurlijk reist. En als je dat allemaal dan hebt uitgezocht, “wat mag het dan kosten en krijg ik ook waar voor mijn geld?”

1. De Bestemming
2. Wat is de beste tijd?


1. De Bestemming

Laten we beginnen met het land van bestemming en de nationale parken daar. De mooiste en beste parken liggen in voor de hand liggende delen van Afrika (Zuidelijk en Oostelijk Afrika), in landen als Zuid Afrika, Botswana, Kenia, Tanzania en Zambia. Daarnaast bieden ook Namibië, Malawi, Zimbabwe, Mozambique en Oeganda prachtige natuurgebieden, maar roepen vaak het vermoeden op niet veilig te zijn of niets te bieden te hebben. Dit laatste is in nagenoeg alle gevallen niet juist. Met uitzondering van Namibië en Malawi echter, is de veiligheid in deze landen niet altijd gegarandeerd en je kunt je afvragen of een gevoel van onveiligheid het gevoel is dat je je hele vakantie met je mee wil slepen. Helaas heeft nu ook Kenia te maken met onrust onder de bevolking, hetgeen heel wat negatieve effecten heeft op het toerisme. Ik wil Namibië niet te kort doen. Etosha en Namib-Naukluft zijn zeer zeker het bezoeken waard. Wat zijn nu de mooiste parken met de grootste kans om veel wild te zien, maar ook welke voor- en nadelen kleven aan de diverse landen en parken.

Kenia
De top zijn de Masai Mara en Tsavo. In beide parken zijn er lodges voor een gemiddeld en hoog budget. Beide parken zijn absoluut het bezoeken waard. Nadeel is, dat het er soms erg druk kan zijn en dat je nogal eens met wel 4 tot 10 jeeps om een troep leeuwen staat. De andere parken zijn zeker ook mooi (waaronder Amboseli, Samburu en Nakuru), maar kleiner en ook vaak druk.

Tanzania
Dit land biedt veel prachtige parken en is een safariland bij uitstek. Met name Serengeti en Ngorongoro zijn de grote smaakmakers. Dat is alom bekend, dus deze parken trekken veel toeristen, maar er is dan ook ongelofelijk veel te zien. Er zijn vele lodges, maar de meesten daarvan zijn nogal aan de prijzige kant. Tanzania heeft echter nog veel meer nationale parken en niet iedereen weet dat. Met name Selous en Ruaha zijn ontzettend mooi en bieden heel veel wildlife. De lodges liggen vaak zeer afgelegen en hier kan je je helemaal één met de natuur voelen. Nadeel is echter, dat de lodges bijzonder duur zijn, maar je wel waar voor je geld bieden. Voor diegenen met een goed gevulde portemonnee zijn deze parken echte aanraders. Vergeet daarbij niet dat de overige afgelegen parken (zoals de parken aan het Tangayika meer) dit bieden.

Zuid Afrika
Dit land wordt eigenlijk altijd in een adem samen genoemd met één park: “Krüger”. En natuurlijk is dit park geweldig mooi, vooral het zuidelijke gedeelte. Vrijwel alle gangbare Afrikaanse diersoorten zijn er goed te zien, de accommodaties in het park zijn prima en betaalbaar en de wegen zijn er uitstekend. De meer verwende safariganger zal echter er een “Beekse Bergen” gevoel bekruipen. Krüger kan zeer druk zijn en file-rijden in het hoogseizoen is niet ongebruikelijk. Zuid Afrika heeft zeker nog veel meer fraaie parken te bieden, zoals Hluhluwi-Imfolozi, St. Lucia, Addo en niet te vergeten de vele privat parken aan de rand van het Krügerpark. Allen zeker de moeite van het bezoeken waard, ook omdat ze minder druk zijn. De lodges aan de rand van Krüger zijn zonder uitzondering prachtig, maar prijzig.

Botswana
Alle parken in dit land behoren zonder uitzondering tot de allermooisten van Afrika. De meeste parken zijn niet afgezet met hekwerken, zodat je eigenlijk overal in het land letterlijk wilde dieren tegen het lijf kan lopen. De parken variëren er van groen en nat tot geel en gortdroog, zonder dat dit betekent dat er niks te zien is. De uitschieters zijn Moremi (Okavango) en Chobe, maar ook Nxai, Mkgadikgadi, Central Kalahari en Kgalagadi zijn van ongekende schoonheid. Je vindt in Botswana de meest luxe en wondermooie lodges, maar ook voor de avontuurlijke selfdrive toerist is Botswana een walhalla. Ook hier geldt weer, dat de meeste lodges peperduur zijn, de parkfees fors zijn en dat het aantal overige accommodaties beperkt is. Botswana probeert op die manier uit weinig toeristen veel inkomsten te krijgen met als doel de natuur zo min mogelijk te belasten. Met uitzondering van het redelijke drukbezochte Chobe Riverfront in het noorden, kom je er dus heel weinig andere toeristen tegen. Voor wie wat te besteden heeft en de echte pure safari-ervaring wil opdoen, is Botswana een must.

Zambia
Dit prachtige land wordt - overigens geheel onterecht - door velen over het hoofd gezien. Zambia heeft een aantal zeer mooie natuurparken. De meest in het oog lopende zijn South Luangwa, Lower Zambezi en Kafue. Zambia heeft erg te lijden gehad van stroperij, maar in de laatste twee decennia is er weer heel veel hersteld. Vooral South Luangwa heeft de glorie van vroeger weer nagenoeg heroverd, terwijl Kafue daar hard op weg naar is. Volgens een van allerbeste gidsen in Africa, Garth Thompson, behoort South Luangwa tot de mooiste parken van het Afrikaanse continent. In genoemde drie parken zijn luxe, dure lodges te vinden, maar er zijn ook vele mogelijkheden voor het gemiddelde budget die soms bijna vergelijkbare kwaliteit bieden. De avontuurlijke selfdrive toerist kan ook in Zambia goed terecht. De parken in Zambia zijn (nog) niet druk, maar het eco-toerisme trekt er wel aan. Dat is volledig terecht, want genoemde parken mogen gerekend worden tot de allermooiste en nog ongerepste in Afrika. Je zou kunnen zeggen: "In Kenia is er een leeuw op vier toeristen en in Zambia vier leeuwen op een toerist".

Waar nu heen te gaan?
Botswana is enig in zijn soort maar erg duur en er zijn niet overvloedig veel accommodaties. Tanzania is ongekend mooi en biedt vele mogelijkheden, ook financieel. Het is er óf druk óf juist niet. Zambia heeft een aantal prachtige parken en is nog relatief onontdekt. Voor ieders budget zijn er voldoende mogelijkheden. En als je een van-park-naar-park reis wil maken, dan is het mooiste: Vliegen naar Nairobi en dan vervolgens van Mara/Serengeti/Ngorongoro naar Selous naar South Luangwa naar Chobe/Moremi en dan via Maun en Johannesburg weer terug naar huis. Een mooiere Afrikareis kunnen wij niet bedenken. Je kunt je echter afvragen of al dat ‘ge-ren’ van het ene naar het andere park wel veel vakantierust biedt en je niet veel kostbare tijd verliest aan reizen. Dat moet ieder voor zich bepalen. ‘Slechts’ één park bezoeken, kan ook zijn charme hebben. Houdt ook in gedachte, dat iedere reis tenminste twee gemiste safari drives of walks betekent en dat bovendien vertragingen in Afrika niet ongewoon zijn. Uiteindelijk ga je in één ski-vakantie ook niet naar Frankrijk én naar Zwitserland én naar Oostenrijk (uitzonderingen daargelaten). De hiervoor genoemde parken kan je dus ook voor een of twee weken bezoeken en geen enkele daarvan zal je teleurstellen. Zo kan je er ook voor kiezen om deze parken in een aantal safari-vakanties te bezoeken, al is voor veel mensen onder ons een safari maken om budgettaire redenen een ‘once in a lifetime’ ervaring.

2. Wat is de beste tijd?

Dat hangt er van af zou ik zeggen. Er zijn (kurk)droge tijden en (klets)natte tijden. De een is snikheet en koud in de nacht, de ander vochtig en warm. De natuur is geel en droog en de dieren staan apathisch onder een boom in de schaduw of het is overal weelderig groen en de dieren zijn actief. Of, je kunt het wildlife bij de waterplaatsen heel goed observeren, of je ziet niets omdat het gras manshoog staat.

September en Oktober
De droogste tijden, zijn in September en Oktober. Dit zijn de maanden waarin het wild zich rond de laatste, haast uitgedroogde waterplaatsen verzamelt, het niet ondenkbaar is om een ‘kill’ mee te maken en allerlei diersoorten vredig naast elkaar te zien drinken van de laatste druppels water. Daar staat dan helaas een ‘maar’ tegenover. U bent niet de enige die in die tijd bij die waterplaats staat en dan bekruipt menigeen toch weer dat ‘Beekse Bergen’ gevoel. Deze tijd is dus de beste om opwindende taferelen te zien, maar je moet de drukte en de in die tijd hoge prijzen dan wel voor lief nemen.

Juli en Augustus
Wat minder heet, maar vrijwel net zo goed om veel te kunnen zien, zijn de maanden Juli en Augustus. Het is er dan niet zo heet en droog en rondom de waterplaatsen is genoeg wild te zien. Voor diegenen die van mooi en niet te heet weer houden is dit een prima tijd. Tja, aan deze tijd is ook weer een ‘maar’ verbonden, omdat in deze tijd de schoolvakanties in Europa en Amerika zijn. Je kunt dan ook juist in deze tijd vooral veel gezinnen als medegasten in een lodge aantreffen. Of je dat prettig vindt, moet je zelf beoordelen. Bedenk wel dat kinderen graag willen zwemmen (veel lodges hebben een zwembad) en de wat oudere jongeren kunnen het soms wat laat maken aan de bar van de lodge. Dat brengt wat onrust met zich mee, en niet iedereen kan het waarderen als de rust die uitgaat van de natuur op die wijze wordt verstoord.

November tot en met Maart
In (of soms pas tegen het eind van) November begint de regentijd. December kan behoorlijk regenachtig zijn, maar van Januari tot en met Maart kan het vaak tropisch hozen. Is het in November nog prachtig door het ontluikende groen en vaak nog stralende weer, in Januari tot en met Maart staan de meeste rivieren buiten hun oevers, zijn wegen vaak ook verworden tot rivieren en is het vaak ondoenlijk of onmogelijk om je een weg te banen door de klei, modder en diepe plassen op de ‘wegen’. In deze tijd staat het gras manshoog, het wild is verspreid over een groot gebied, dus veel (zoog)dieren zijn er nauwelijks te zien. De regentijd is evenwel een geweldige tijd voor de vogelliefhebbers, voor iedereen die houdt van alles wat groeit en bloeit en ook voor diegenen die graag de ‘kracht’ van de natuur willen zien in hevig onweer, stortregens, kolkende rivieren, vaak afgewisseld met korte periodes waarin de zon doorbreekt. Een groot voordeel van deze periode is wel weer, dat het absoluut niet druk is, soms zelfs totaal verlaten (van mensen). De avontuurlijke en rustzoekende toerist zal deze periode graag op Safari gaan, al moet je goed ‘selfsupporting’ zijn. Nadeel is echter ook dat veel lodges in deze periode gesloten zijn, omdat je simpelweg overstromen of volstrekt onbereikbaar zijn. In December en met name rond Kerst kan het toch druk zijn. Voor de vakantiegangers uit het Zuidelijk halfrond is het dan hun 'zomer'vakantie. Het aantal lodges die in die tijd open zijn is beperkt en er gaan toch behoorlijk veel Zuid Afrikanen met vakantie in de voor hen omringende landen.

April tot en met Juni
In April trekken de regens zich terug, al is het zeker in Kenia en Noord Tanzania nog zo, dat de zware regens tot in Mei kunnen voortduren. In de andere genoemde landen, trekt het overvloedige water zich terug, dus kan het nog wel modderig zijn en zijn safari’s te voet vaak nog niet mogelijk. Eigenlijk is dit de meest ideale tijd om op Safari te gaan, omdat je de natuur ziet in al haar pracht, het wildlife ziet in zijn meest natuurlijke omgeving (dus niet bij de waterplaatsen), het nog niet zo druk is, het weer ideaal is, en de prijzen nog redelijk zijn. Let wel, dat sommige (bush) lodges pas in Mei weer openen. Dat verklaart ook deels waarom deze afgelegen en moeilijk bereikbare lodges vaak zo duur zijn.

Samenvatten van wat nu de beste tijd is om op Safari te gaan is dus afhankelijk van uw eigen wensen. Voor het goed zien van wildlife, is de periode Juni tot en met Oktober de beste tijd, hoewel Mei en November vaak net zo goed kunnen zijn, mits het weer meewerkt. Van Juli tot en met Oktober is het vrij druk, dit is het Safari hoogseizoen. December tot en met Maart is meer voor de avontuurlijke, natuurliefhebbende, onderzoekende safariganger met enig lef en opportunisme en niet direct op zoek is naar de roofdieren, de kill, en druk bezochte waterplaatsen. Als ik zelf zou kiezen, dan zou ik mijn oog laten vallen op de periode Maart tot en met Mei. Wil je graag met je kinderen, dan is de Meivakantie ideaal.

Wordt vervolgd …… want er is nog veel meer te vertellen ……. en te adviseren, zoals accomodaties, soorten dieren, gamedrives, foto- en film, walking safaris, vluchten, gezondheid, kleding, lokale cultuur, boeken en tijdschriften, en wat handig en verstandig is om bij je te hebben.
Verder staat vragen vrij, al kan ik niet garanderen, dat ik op iedere vraag een antwoord heb.

Menno Witteveen (c) Mevilia 2008

Tip: Kijk ook eens op de site www.safari-portal.de Deze site biedt ongelofelijk veel detailinformatie.

Naar kaartenpagina of Terug naar hoofdpagina